12. 10. 2010.

PITA UMESTO ŠTRUDLE

PITA SA MAKOM
(pogledajte recept za pitu s jabukama)


Potrebno je:

500 gr kora za pitu
kisela voda,1 čaša za zalivanje kora,
a ostaće pola čaše za razređivanje fila na kraju

fil od maka:
200 gr mlevenog maka
1 čaša (od 2 dl) griza
2 čaše mleka (vrelog)
2-3 kašike šećera


testo za filovanje i zalivanje pite:
1 čaša = 2 dl
4 jaja
2 čaše šečera
2 čaše griza
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
2-3 vanil šećera

Postupak:
Uključite rernu na 22C da se greje.
Pripremite mak: u šerpicu stavite mak,griz i šećer.Promešajte da se sastojci ujednače.Dve čaše vrelog mleka pospite po ovoj smesi i sve zamutite.Dobićete kašu od maka.Ostavite po strani i radite dalje.
Umutite fil:
Jaja umutite sa šećerom da postanu svetla i penasta.Dodajte griz, prašak za pecivo,jogurt,
ulje i vanil šećer.Sve umutite zajedno dok ne dobijete lepo homogeno testo.
Otvorite kore i raširite ih na radnu površinu.
Prinesite čašu kisele vode i kašiku koja će vam trebati za posipanje vode po korama.
Prinesite još jednu kašiku za razmazivanje fila po korama.
Prinesite i kutlaču za posipanje fila po korama.
Prinesite tepsiju i podmažite je sa vrlo malo ulja.

Sada imate sve što treba.

Prvu koru pospite sa kašikom kisele vode, trudeći se da svuda isprskate po malo.
Zahvatite kutlačom fil i pospite celu koru s filom.
Kašikom razmažite fil po kori.
Tako uradite i sa drugom i sa trećom korom.
Na treću koru, na ivicu do vas rasporedite u jednoj liniji kašiku dve maka.Pospite mak kašikom šećera.
Povrnite tu ivicu i ivicu naspram nje,savijte pitu i odmah je prebacite u tepsiju.
Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite kore ili dok ne potrošite fil od jaja, tako da vam ostane otprilike jedna čaša ovog fila.
Kada su sve savijene pite smeštene u tepsiju,ostatak fila pomešajte sa pola čaše kisele vode, kutlačom koju već koristite umešajte razređeni fil i pospite pitu ravnomerno odozgo s filom.Protresite tepsiju da se fil spusti svuda i stavite pitu u zagrejanu rernu da se peče.
Ne koristite fen u pećnici jer ova pita je prelivena sa nežnim testom koje bi tako brzo izgorelo.
Poslr 10 minuta smanjite temperaturu rerne na 180˚C. Ipak,kontrolišite koliko je stvarna jačina vaše rerne i ako vam se čini da pita brzo tamni ,vi podesite rernu tako da se pita u narednih 20 minuta istiha peče.Posle 30 minuta možete slobodno da isključite rernu i da pitu ostavite još 5 minuta u rerni.Izvadite je i pospite je šećerom u prahu.
Kad se malo rashladi secite je, jedite i uživajte!

P.S. Primetili ste da je ovo samo varijanta pite s jabukama? Na isti ovaj način možete da pravite i pitu s višnjama...






2 коментара:

  1. Mmmm, kad bih mogla jedno parče:) Odlično izgleda, imam sličan recept, ali nikad nisam probala da spremim - uvek pripremim klasičnu štrudlu:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isprobao ovu pitu ali malo drukciju kombinaciju ,pola pleha sa jabukom (to ja volim)a drugu polovinu sa makom(to voli moja draga),,,,sjajno,,,,svaka cast
      Sasha

      Избриши

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...